Cum alegi pasta și periuța de dinți potrivită pentru copilul tău

Alegerea pastei și periuței de dinți potrivite pentru copii poate fi dificilă. În primul rând, trebuie să optezi pentru o periuță de dinți adaptată vârstei copilului tău, ceea ce poate face procesul mai confuz pentru unii părinți. În ceea ce privește pasta de dinți, este important să alegi una special formulată pentru copii. Descoperă în articolul de mai jos cum alegi pasta și periuța corectă pentru copilul tău și pe ce criterii ar trebui să te bazezi.

Periuțele de dinți în funcție de vârsta copilului

Periuțele de dinți pentru copii au diverse dimensiuni, în funcție de diferitele etape de dezvoltare. Există periuțe de dinți special concepute pentru bebeluși, preșcolari și preadolescenți. Fiecare grupă de vârstă ar trebui să folosească, în general, următorul tip de periuță:

  • 0-3 ani – periuță de dinți din silicon, de tip degetar, care trebuie folosită încă de la apariția primilor dinți. După vârsta de 1 an, părinții pot utiliza o periuță de dinți cu cap mic și peri foarte moi;
  • 3-5 ani – periuță de dinți pentru copii, de obicei cu un mâner mai mare;
  • 6-9 ani – periuță de dinți pentru copii, cu un mâner mai subțire decât cele pentru preșcolari;
  • 10+ ani – periuță de dinți pentru adulți.

Alegerea între o periuță de dinți manuală și una electrică pentru copilul tău depinde de mai mulți factori, inclusiv preferințele copilului, recomandările medicului dentist și nivelul său de îndemânare.  

Dacă copilul poartă aparat dentar, periuța de dinți trebuie să ajute la prevenirea acumulării plăcii dentare în jurul aparatului. Există periuțe de dinți speciale pentru aparatul dentar, care au peri moi și sunt mai blânde cu dinții copilului. De asemenea, dacă cel mic poartă un aparat Invisalign, trebuie să dea jos aparatul dentar transparent înainte de periaj.

Pasta de dinți

Pasta de dinți pentru cel mic trebuie să conțină fluor, un mineral esențial pentru prevenirea cariilor și întărirea smalțului dentar. Pastele de dinți cu fluor au diferite arome și culori, ceea ce poate face periajul mai plăcut pentru copii.

Copiii până la vârsta de aproximativ 3 ani, trebuie să folosească o cantitate de pastă de dinți, aproximativ cât dimensiunea unui bob de orez. Între vârstele de 3 și 6 ani, pot folosi o cantitate de dimensiunea unui bob de mazăre pentru periaj. Supraveghează-l îndeaproape pe cel mic în timpul periajului, pentru a preveni înghițirea unei cantități excesive de pastă de dinți cu fluor.

Nu este necesar să alegi o pastă de dinți pentru albire. Pasta de dinți trebuie să asigure o curățare eficientă, fără alte beneficii pentru cel mic.  

Dacă ai nevoie de o consultație cu un medic pedodont, ne poți contacta la clinica noastră de stomatologie de copii in Bucuresti, unde îți oferim recomandări personalizate în funcție de nevoile specifice ale copilului tău.

În concluzie, alegerea periuței și pastei de dinți potrivite pentru vârsta și nevoile copilului este esențială. De asemenea, consultarea unui medic pedodont vă poate oferi recomandări personalizate în acest sens. 

 

Chez Marie
Chez Marie
Articole: 278